Kaip deginti medieną? | Tolvita
Patarimai  >  Kaip deginti medieną?

Kaip deginti medieną?

Norvegų rašytojas Larsas Myttingas knygoje „Viskas apie medieną“ (norvegiškai „Hel ved“) pataria, kas svarbiausia deginant malkinę medieną. Ši knyga sulaukė didelio populiarumo Norvegijoje ir kitose Europos šalyse

1 patarimas

Oras!

Mediena geriausiai sunaudojama, kai trauka veikia visa jėga ir malkos stipriai liepsnoja. Taip teršiama mažiau, nes dujų dalelės paprasčiausiai sudega ir virsta šiluma. Kai namai šilti, temperatūra reguliuojama deginamos medienos kiekiu, o ne oro kontrole.

2 patarimas

Nedaug dūmų – geras ženklas

Nenorėtumėte, kad iš kamino virstų dūmų kamuoliai? Jei dūmai kyla sunkiai, vadinasi, esama nesudegusių dujų, turinčių daug energijos. Patartina išeiti į lauką ir pažiūrėti į rūkstančius dūmus. Jei jie tiršti, juodi, tai degimas neoptimalus, nes ugnis malkinėje krosnelėje nepakankamai intensyvi. Kai krosnelė naudojama optimaliai, kyla nedaug dūmų, jie maloniai kvepia.

3 patarimas

Švari malkinė krosnelė – šilta malkinė krosnelė

Išvalykite malkinę krosnelę ir dūmtakį kartą per metus ir krosnelė geriau šildys. Net kelių milimetrų suodžių sluoksnis sumažina krosnelės efektyvumą, kadangi šiluma, nepraleidžiama ketaus, išeina pro kaminą į lauką. Jei kūrenama pušinėmis malkomis, krosnelę reikia valyti dažniau, nes nuo jų nusėda daugiau suodžių nei nuo kitų medžio rūšių malkų.

4 patarimas

Skirtingos medienos rūšys teikia skirtingą šilumos kiekį

Kieta mediena duoda daugiau šilumos nei minkšta tos pačios apimties mediena, bet iš kilogramo skirtingų rūšių medienos gaunama tiek pat šilumos. Be to, minkšta mediena dažnai kainuoja mažiau. Minkšta mediena puiki žaliava, itin tinka naudoti žiemos pradžioje ir pabaigoje. Ji užtikrina švarų deginimą nepaversdama namų pirtimi. Ji liepsnoja greičiau nei kietmedis. Norėdami pailginti degimą, galite įmesti kietmedžio pliauskų.

5 patarimas

Naktinis šildymas

Labai nedaug židinių gali veikti daugiau kaip dvi tris valandas po vieno malkų įkrovimo. Senas būdas uždaryti oro tiekimą ir leisti žarijoms rusenti visą naktį nėra geras, nes taip labiau teršiama ir didėja kamino gaisro rizika. Be to, nauda iš medienos nedidelė, kadangi dujos nesudeginamos ir energija nepanaudojama. Paskutinį kartą vakare reikia įkrauti dideles kietmedžio malkas ir, kaip paprastai, atidaryti oro tiekimą, kad jos gerai degtų. Net jei ugnis užges, namo izoliacija išlaikys šilumą viduje. Kaminas paryčiais tebebus šiltas ir be vargo vėl įžiebsite ugnį.

6 patarimas (Šį patarimą praleiskite, jeigu turite krosnelę, kuriai oras tiekiamas iš lauko)

Oro sūkuriavimas padeda!

Oro sūkuriavimas svarbus todėl, kad įžiebiant ugnį, kai temperatūra žema, deguonis nesijungia su medienos dalelėmis. Oro sūkuriai atakuoja dūmus deguonimi ir palengvina ugnies įžiebimą. Štai kodėl malkos lengviau užsidega, kai krosnelės durelės paliktos praviros. Kai kurie namai tokie sandarūs, kad norint įkurti ugnį reikia atidaryti langą. Įkūrimo dumplės taip pat padeda įpūsti ugnį.

7 patarimas

Įkurimas iš viršaus geresnis

Daug šiuolaikinių malkinių krosnelių suprojektuota taip, kad kuras degtų nuo viršaus į apačią. Perskaitykite vartotojo instrukciją (jei seną sudeginote, internetu parsisiųskite naują). Degimas iš viršaus į apačią vyksta, kai malkos sudedamos gana glaudžiai ir uždegama nedidelė ugnis krūvos viršuje taip, kad plistų į apačią. Taip krosnelė greičiau pasieks darbinę temperatūrą, dujos geriau sudegs, o malkos degs ilgiau.

8 patarimas

Visada bent dvi trys malkos

Vienu metu reikia įdėti dvi tris malkas, nes viena malka pati užges. Taip vyksta todėl, kad medis dega trimis etapais, o viena pliauska negali palaikyti šio proceso. Didesnis pliauskų kiekis sudaro didesnį plotą, sukuria ir išlaiko didesnį oro sūkuriavimą, visi degimo procesai vyksta vienu metu.