Kaip uždegti ugnį?

Kartais uždegti ugnį sudėtinga. Tie, kurie atvažiuoja į šaltą poilsio namelį žiemą, žino ne vieną būdą, kaip įžiebti liepsną. Tačiau būdas turi būti patikimas: uždegti ugnį lengvai ir saugant aplinką.

Ekspertai dažnai kalba apie uždegimą iš viršaus į apačią arba iš apačios į viršų. Rekomenduojame pirmąjį būdą, nes tuomet susidaro mažiau suodžių ir pelenų, geriau tiekiamas oras ir pirmos įkrautos malkos dega ilgiau.

Bet kuriuo atveju pirmą kartą uždegant ugnį reikia:

  • kelių didelių malkų,
  • nuo 8 iki 12 prakurų,
  • įdegtukų arba laikraščių,
  • degtukų.

1 žingsnis

Oras ir malkos

Įsitikinkite, kad atidarytos visos židinio ar malkinės krosnelės angos orui. Padėkite malkų ant židinio dugno. Svarbu, kad pliauskos būtų įskeltos ir sausos. Jos gali būti kumščio storio ar storesnės.

2 žingsnis

Prakurai

Tada ant malkų padėkite prakurų, geriausia dviem ar trimis sluoksniais. Nepamirškite, kad oras svarbus, todėl tarp medienos pliauskų turi būti maždaug 1 cm tarpai. Prakurai neturi būti labai stori, geriausia 2–4 cm skersmens.

3 žingsnis

Įdegtukai

Padėkite kelis įdegtukus arba laikraštį ant prakurų. Turėkite omenyje, kad nuo laikraščių lieka daug pelenų ir suodžių.

4 žingsnis

Uždekite!

Paskutinis žingsnis paprastas: uždegti ugnį ir uždaryti dureles. Kai kuriems kaminams reikia daugiau laiko sudaryti gerą trauką. Jei kamino traukos neužtenka, patariame praverti krosnelės dureles, kol įsižiebs ugnis. Jei pastatas „per daug“ sandarus, galima atidaryti langą. Taip pat rekomenduojame išjungti virtuvinį gartraukį.

Baigiamosios pastabos

Kai ugnis pamažu įsidega, pagausėja dūmų nuo degančio medžio. Dauguma „Jøtul” malkinių krosnelių turi švaraus degimo sistemą „Clean Burn“. Tai reiškia, kad degimo kamera suprojektuota taip, jog išmetamosios dujos prieš patekdamos į dūmtakį galutinai sudega, todėl sumažėja išmetamųjų dujų kiekis.

Kai kaminas įšyla, galima pastebėti, kad padidėja trauka. Todėl patariama sumažinti oro tiekimą, kai ugnis vis kyla.

Jei vadovaujatės šiais nurodymais ir uždegate ugnį naudodami kelias dideles malkas, pirma malkų įkrova degs apie valandą. Kai malkos pavirs žarijomis, galima atsargiai atidaryti dureles ir įdėti dar malkų. Patariama iš pradžių dureles praverti tik šiek tiek, o po kelių sekundžių atidaryti plačiau. Taip bus išlaikyta kamino trauka ir teršalai pasišalins iš degimo kameros, todėl dūmų nepateks į kambarį. Jeigu dūmai vis tiek patenka į patalpą, kreipkitės į specialistą, kuris patikrins ugniakuro ir dūmtraukio techninę būklę.

Kiti patarimai

Kaip išsirinkti tinkamos galios židinį?

Paskaičiuoti labai paprasta. Įprastai skaičiuojama, kad šilumos poreikis sudaro 60–70 vatų/kv.m. Ši vertė gali keistis įvertinus statinio izoliaciją, langų skaičių, patalpų aukštį. Suteikti visą informaciją ir rasti geriausią sprendimą jums…

Ar galima įrengti kaminą ir židinį A klasės name?

Praėjusių metų pabaigoje įsigalioja A klasės energinio naudingumo reikalavimai naujai statomiems pastatams. Ar žinojote, kad A klasės pastatams netinka įprasti židiniai, kurie orą kūrenimui imdavo iš patalpos? Šios klasės pastatams…

Kaip valyti ir prižiūrėti židinį ir malkinę krosnelę?

„Jøtul“ rekomenduoja reguliariai atlikti ir ugniakuro, ir kamino techninę priežiūrą. Kai židinys ar malkinė krosnelė yra švarūs, ugnis matoma puikiai, o mediena sudega geriau ir švariau. Be to, jei ugniakurą kūrenate sausa geros kokybės mediena ir reguliariai valote dūmtakį, sumažinate suodžių užsidegimo, galinčio pakenkti kaminui, riziką. Tinkamai techniškai prižiūrimi židiniai ir krosnelės tarnauja ilgiau ir daug metų teikia nuostabių potyrių.

Kaip deginti medieną?

Norvegų rašytojas Larsas Myttingas knygoje „Viskas apie medieną“ (norvegiškai „Hel ved“) pataria, kas svarbiausia deginant malkinę medieną. Ši knyga sulaukė didelio populiarumo Norvegijoje ir kitose Europos šalyse

Kodėl „Jøtul“ renkasi ketų?

„Jøtul“ židinius ir malkines krosneles iš ketaus gamina nuo 1853 metų. Ši medžiaga atlaiko aukštą temperatūrą ir staigius jos pokyčius. Būtent todėl „Jøtul“ renkasi ketų židiniams, kaip automobilių gamintojai renkasi ketų varikliams gaminti.

Patarimai perkantiems židinį ar malkinę krosnelę

Bendrovė „Jøtul“ turi didžiausią ir labiausiai patyrusių prekybos agentų tinklą pasaulyje. Pardavėjai padės jums viso pirkimo metu – nuo tada, kai svarstysite, kokį židinį pirkti, iki tada, kai naujas „Jøtul“ židinys bus paruoštas naudoti jūsų namuose. Kreipdamiesi į „Jøtul“ tinklo specialistus pradiniame etape sutaupysite ir pinigų, ir laiko. Prekybos atstovai suteiks jums naudingų patarimų atsižvelgdami į jūsų poreikius, gyvenimo situaciją ir, be abejo, finansines galimybes.
Toliau rasite kelis klausimus, į kuriuos turite atsakyti prieš pirkdami židinį ar krosnelę.