Kaip uždegti ugnį? | Tolvita
Patarimai  >  Kaip uždegti ugnį?

Kaip uždegti ugnį?

Kartais uždegti ugnį sudėtinga. Tie, kurie atvažiuoja į šaltą poilsio namelį žiemą, žino ne vieną būdą, kaip įžiebti liepsną. Tačiau būdas turi būti patikimas: uždegti ugnį lengvai ir saugant aplinką.

Ekspertai dažnai kalba apie uždegimą iš viršaus į apačią arba iš apačios į viršų. Rekomenduojame pirmąjį būdą, nes tuomet susidaro mažiau suodžių ir pelenų, geriau tiekiamas oras ir pirmos įkrautos malkos dega ilgiau.

Bet kuriuo atveju pirmą kartą uždegant ugnį reikia:

  • kelių didelių malkų,
  • nuo 8 iki 12 prakurų,
  • įdegtukų arba laikraščių,
  • degtukų.

1 žingsnis

Oras ir malkos

Įsitikinkite, kad atidarytos visos židinio ar malkinės krosnelės angos orui. Padėkite malkų ant židinio dugno. Svarbu, kad pliauskos būtų įskeltos ir sausos. Jos gali būti kumščio storio ar storesnės.

2 žingsnis

Prakurai

Tada ant malkų padėkite prakurų, geriausia dviem ar trimis sluoksniais. Nepamirškite, kad oras svarbus, todėl tarp medienos pliauskų turi būti maždaug 1 cm tarpai. Prakurai neturi būti labai stori, geriausia 2–4 cm skersmens.

3 žingsnis

Įdegtukai

Padėkite kelis įdegtukus arba laikraštį ant prakurų. Turėkite omenyje, kad nuo laikraščių lieka daug pelenų ir suodžių.

4 žingsnis

Uždekite!

Paskutinis žingsnis paprastas: uždegti ugnį ir uždaryti dureles. Kai kuriems kaminams reikia daugiau laiko sudaryti gerą trauką. Jei kamino traukos neužtenka, patariame praverti krosnelės dureles, kol įsižiebs ugnis. Jei pastatas „per daug“ sandarus, galima atidaryti langą. Taip pat rekomenduojame išjungti virtuvinį gartraukį.

Baigiamosios pastabos

Kai ugnis pamažu įsidega, pagausėja dūmų nuo degančio medžio. Dauguma „Jøtul” malkinių krosnelių turi švaraus degimo sistemą „Clean Burn“. Tai reiškia, kad degimo kamera suprojektuota taip, jog išmetamosios dujos prieš patekdamos į dūmtakį galutinai sudega, todėl sumažėja išmetamųjų dujų kiekis.

Kai kaminas įšyla, galima pastebėti, kad padidėja trauka. Todėl patariama sumažinti oro tiekimą, kai ugnis vis kyla.

Jei vadovaujatės šiais nurodymais ir uždegate ugnį naudodami kelias dideles malkas, pirma malkų įkrova degs apie valandą. Kai malkos pavirs žarijomis, galima atsargiai atidaryti dureles ir įdėti dar malkų. Patariama iš pradžių dureles praverti tik šiek tiek, o po kelių sekundžių atidaryti plačiau. Taip bus išlaikyta kamino trauka ir teršalai pasišalins iš degimo kameros, todėl dūmų nepateks į kambarį. Jeigu dūmai vis tiek patenka į patalpą, kreipkitės į specialistą, kuris patikrins ugniakuro ir dūmtraukio techninę būklę.